De tuin van jouw dromen

Je bent zo verduiveld blij met het feit dat je nu eindelijk een tuin hebt. Je vertelt het tegen iedereen, je bent er vaak mee bezig, maar één ding is nog zonde; je hebt eigenlijk geen idee hoe je je tuintje, die nu vooral uit kaal gras en een paar struiken in de hoek bestaat, moet omtoveren tot de tuin van jouw dromen. Is dit een kwestie van mooi Hillhout tuinhout, zo’n trellisscherm, bijvoorbeeld? Of zit er meer achter tuindesign dan dat? 

Van jou 

Jouw tuin is jouw heiligdom; jouw plekje waar je s’ zomers en zelfs s ’winters heerlijk tot rust zou moeten komen. Maar dan moeten we, net zoals met zoveel vraagstukken, wél eerst even nagaan wie jij bent. Stel jezelf eens de belangrijke en misschien super-logische vraag: wat wil je van je tuin? Dit bedoelen we in dit geval zo letterlijk mogelijk. Wil je avonden met je vrienden in de tuin kunnen doorbrengen en veel mogelijkheid hebben om mensen te laten zitten en/of loungen? Met heaters en lampionnen, zodat de gezelligheid en de warmte nooit verdwijnt? Of wil je juist een serene tuin waar je komt om te lezen, om je kunst uit te stallen, om te sporten of gewoon even te zijn? Die behoeftes roepen allemaal om hele verschillende tuinen. Het is dus goed om, voordat je de catalogus van het tuincentrum erbij pakt, eerst even na te gaan aan wat voor tuin je überhaupt behoefte hebt. 

Keuzes, keuzes 

Nu je ongeveer in je hoofd hebt wat je van je tuin verwacht en of er een sportapparaat in moet passen of niet, kan je aan de slag met het ontwerp. Er zijn honderd verschillende mogelijke tuinen te bedenken. Wil je gaan voor een meer Mediterraanse stijl, met warm steen, veel exotische planten in kleurrijke potten en veel zitruimte om mensen te kunnen ontvangen? Deze stijl tuin gaat echt om de gezelligheid en de accommodatie van zo veel mogelijk man. Je hebt ook Britse tuinen; dit zijn tuinen die ontworpen zijn om er chaotisch uit te zien, maar op een gecontroleerde manier. Ze wekken dus de illusie van chaos, maar zijn ook een mooie samenwerking tussen struiken, bomen en wilde bloemen. 

 

Jouw tuin is helemaal van jou, en er is geen verkeerde manier om ermee aan de slag te gaan, zolang je het maar doet. Dus, geniet van je groene vingers en veel plezier!

Geef een reactie